Председателският съвет на парламента се събра на второ заседание. На него

...
Председателският съвет на парламента се събра на второ заседание. На него
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага президентските избори да се проведат на 7 ноември

Председателският съвет на парламента се събра на второ съвещание. На него бяха поканени представители на Централната изборна комисия и на компанията снабдител на машините за гласуване  " Сиела Норма ".

" Според изпълнителния директор на " Сиела "  всичко е предадено на ЦИК и има протокол за това. Оттук нататък отговорността за провеждането на изборите е на ЦИК. Има дребни механически проблеми, които те би трябвало да изяснят между тях ", съобщи след съвета Росица Кирова от ГЕРБ. Данните, които са предадени, напълно обезпечават изборния развой, добави тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че се търси метод парламентът да се трансформира в съдия сред ЦИК и " Сиела Норма ". А от ГЕРБ отказвали да вземат участие в " търговски разногласия ". 

Депутатите от партията на Бойко Борисов смятат, че 7 ноември е удачна дата за осъществяване на президентските избори, а 14 ноември като дата за осъществяване на балотаж е задоволително отдалечена във времето и не е последна като опция. Останалите парламентарни групи към момента не са взели дефинитивно решение, посочи Атанасова.

Предстоят експертни диалози сред ЦИК и " Сиела " за сорс кодове и криптографски ключове, които едните настояват, че са получили, другите, че не са получили в размера по контракта. Спорът е за заплащане на 9 млн. лв., които ЦИК дължи на " Сиела ", означи ръководителят на ПГ на ГЕРБ. Оказва се, че в случай че са избори " две в едно ", трябва да се наемат или купят над 2400 машини. Над 200 млн. ще костват избори в три следващи недели, добави тя.

На първото си съвещание тази заран ръководителите на парламентарни групи, управлението на ЦИК и " Сиела Норма " обсъждаха идните президентски избори и организацията на вота. Най-обсъжданите дати за президентски избори са през ноември. Крайният период за втори тур е 21 ноември.

Изводите на ЦИК са, че избори " две в едно "  биха удължили времето за гласоподаване, а избори в три следващи седмици ще костват по-скъпо. Председателят на Народното събрание Ива Митева от " ИТН "  защити напълно машинното гласоподаване. ГЕРБ продължава да упорства за опция да се гласоподава и с хартиени бюлетини.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР